• Gratis verzenden vanaf €50
  • Ecologisch voor mens en dier
  • Diverse betaalmethodes
  • IDEAL betaling

Ziektes bestrijden


Ziektes bestrijden

Hoe houden we de ziektes uit de kooi en bij de kippen weg? vooral goed schoonhouden van de kooi is niet goed genoeg. Je moet 1x per week de kooi desinfecteren. Checken op bloedluis en ander ongedierte. Een ziekte die regelmatig ook het journaal haalt is de vogelgriep. Vogelpest, vogelgriep of aviaire influenza is een ziekte die voorkomt bij vogels, voornamelijk hoenderachtigen, die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, met sufheid, tranende ogen en opgezette kelen. Ook verkleurt de kam van de vogel. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting. De incubatietijd bedraagt drie dagen tot twee weken. De ziekte is dodelijk voor kippen, kalkoenen, ganzen, roofvogels en eenden. Het risico dat mensen in Europa met vogelgriep besmet raken is zeer klein.  Is dit bekend in Europa krijgt een regio van Nederland of heel Nederland ophokplicht.

Een ophokplicht of afschermplicht is de verplichting om alle pluimvee opgehokt of afgeschermd in hun hok te houden. In 2005 werd in België, Nederland en nog andere Europese landen een ophokplicht ingevoerd als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van de vogelgriep.

Daarom is het verstandig om je kooi van boven een dakje te geven. Dan kunnen overvliegende vogels niet in je kooi poepen of landen. En hou je deze gevaarlijke ziekte uit je kooi en bij je kippen weg.