Kippen
We leven in een consumptiemaatschappij. Alles moet groter mooier beter. Maar er zijn steeds meer mensen die back to basic gaan. Dit zijn vaak de jongere maatschappelijk betrokkene. Maar ik zou graag ook de 40 plussers inspireren om meer zelfvoorzienend te worden en ecologischer. Op deze pagina vindt je allerlei tips, recepten enz om je te inspireren om ook bewuster te gaan leven.

Diatomeeraarde.
Diatomeeënaarde: voor natuurlijke bestrijding van luizen en andere parasieten in vacht of verenkleed en tevens een voedingssupplement.
De diatomeeënaarde bestaat feitelijk uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % silicium en nog 15 andere sporen elementen.
Binnen de natuurgeneeskunde ziet men het als een versterker van het algehele gestel, dus onmisbaar om een behandeling tot een succes te maken.
Een multi-toepasbaar product en puur natuur.

Ziektes bestrijden
Hoe houden we de ziektes uit de kooi en bij de kippen weg? vooral goed schoonhouden van de kooi is niet goed genoeg. Je moet 1x per week de kooi desinfecteren. Checken op bloedluis en ander ongedierte. Een ziekte die regelmatig ook het journaal haalt is de vogelgriep. Vogelpest, vogelgriep of aviaire influenza is een ziekte die voorkomt bij vogels, voornamelijk hoenderachtigen, die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, met sufheid, tranende ogen en opgezette kelen. Ook verkleurt de kam van de vogel. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting.

Bodembedekkers
Op de bodem van de kooi en het nachthok liggen houtsnippers. Dit neemt het vocht goed op en geeft minder kans op bloedluis en het isoleert. Maar kippen hebben ook steentjes nodig om eten te verteren in de maag. Daarom hebben we de helft van de buitenren met breekzand gevuld. Hier kunnen ze mooi in rommelen en schrapen met hun pootjes. In de leghokken hebben we tabakstelen gelegd. De kippen zitten er graag op en ongedierte houdt niet van de geur van de stelen.

Impressie kippenhok
Nu hebben we 5 bruine legkippen. Het hok is groot genoeg voor de dames maar ook kippen kunnen zich gaan vervelen. En als ze zich vervelen dan gaan ze ruzie zoeken, en we willen geen ruzie in het kippenhok hebben. Dus wij aan de knutsel en vooral met spullen die we hebben liggen. Ze hebben nu zitplekken hoog en laag. trappetjes om op te lopen. een kippenschommel en een xylofoon.

Voeder-/watersysteem
Maar na het inruilen van de haantjes bleef de vraag staan wat moet de bodembedekking worden, wat moeten ze eten, hoe houden we ze happy. Het liefst willen we een voedersysteem en watersysteem waar we geen omkijken naar hebben; (lees; we kunnen dus rustig een weekend weg zonder dat ze verhongeren of van de dorst omkomen). Met twee regenpijpen doorsnee 100 mm hebben we de voederbak gemaakt. En met de bijvulopening buiten de kooi. Het watersysteem is een lagedruksystem geworden met automatische bijvulling.

Hoe het begonnen is
We willen graag zelfvoorzienend en ecologischer leven en de man in huis vindt kippen geweldig dus de keus was snel gemaakt om de oude schuur naar kippenhok om te toveren. Hieronder het verhaal van het begin van het kippenavontuur!