• Gratis verzenden vanaf €50
  • Ecologisch voor mens en dier
  • Diverse betaalmethodes
  • IDEAL betaling

Blog


December 2022

Nieuwe moestuin

Soms is een idee erg goed maar niet precies geworden wat je voor ogen had. Zo is het ook met mijn moestuin in mijn achtertuin. Ze brengt meer dan genoeg op om van te eten ( ja mijn moestuin is vrouwelijk) maar niet genoeg om te kunnen inmaken, wekken of te fermenteren om ook de "hongerige" winter door te komen. Ook 4 kippen zijn niet genoeg om vaak eieren te eten, dus flexitarier worden met eigen voorzieningen lukt dan niet helemaal. Zeker niet als de dames ook nog van de leg raken! Dus een nieuw plan bedenken. 

Er speelde al een tijdje in mijn hoofd het idee om meer te gaan moestuin via de permacultuur. permacultuur is een vorm van moestuinieren waarbij je met een realistische tijdsbesteding van tijd en geld veel en goed voedsel verbouwd. Dit zonder te spitten en te zwoegen! Maar ook zonder kunstmest en verdelgingsmiddelen. Het is dus ecologisch en duurzaam.  En dat is nu net het motto van mijn leven ecologisch en duurzaam leven. Je werkt dan samen met de natuur niet tegen de natuur en ontwerpt je tuin zo dat je een natuurlijk ecosysteem benaderd. 

Dit is allemaal leuk gezegd en bedacht door mij maar dan moet ik nog wel een moestuin erbij gaan nemen want mijn achtertuin is niet groot genoeg om zelfvoorzienend te zijn. In mijn hoofd kwamen alle criteria naar boven waar de tuin aan zou moeten voldoen zoals niet aan een snelweg of een spoorlijn, vruchtbare grond zou ook erg fijn maar vooral ook op fiets afstand. Maat het allerbelangrijkste was dat mijn hond ook mee kan!

Dus ik ga een rondje googelen en kom op een bostuinvereniging terecht die aan alle eisen van mij voldoet. Nou hoeveel geluk kun je hebben....

 Mijn hart maakte een sprongentje van vreugde toen ik ging kijken. Een moestuin in een bos! En zo zijn wij een aan 300 m2 moestuin gekomen.

De komende tijd ga ik jullie op de hoogte houden van het opzetten van een permacultuur moestuin!

Lieve groet van mij.

 

Augustus 2022

Wanneer genereer je genoeg inkomsten?

Als je een bedrijf begint dan denk je vooral aan omzet, inkomsten, kosten enz. en als je maar genoeg uren maakt komt alles goed. Maar we denken niet vaak aan wat het ons innerlijke leven gaat opleveren. Laat staan dat je er dan ook nog ecologische verandering erbij wil bewerkstelligen bij andere. Maar met al mijn jaren werk bij een werkgever is de rode draad altijd geweest dat veranderen tijd kost en effort. Ik wil graag dat mensen ecologisch veranderen en daar eigenlijk ook inkomsten uit genereren. Maar is mijn omgeving denkt vooral aan succes en cijfers. Het is vooral aan jezelf de taak om dicht bij je doelen te blijven en je niet uit het veld te laten slaan door meningen van anderen.  Hierdoor blijft mijn bedrijf mijn kindje. 


Februari 2022

De wereld in brand!

 

Nu de wereld om ons heen in brand staat worden we met de neus op de feiten gedrukt dat we meer moeten gaan kijken hoe we in het (energie) leven staan en wat we moeder aarde allemaal aandoen. We putten haar uit in onze zoektocht naar fossiele brandstoffen.  

Wat ik de afgelopen jaren geleerd heb en ook wil uitdragen aan mijn omgeving is dat we meer zelfvoorzienend moeten worden.

Zo hebben we thuis al zonnepanelen en een warmteboiler. We pompen grondwater op voor de planten. We recyclen producten en we scheidden het afval. We hebben 5 kippen die onze biologische groenterestanten opeten en ons hiervoor in dank heerlijke eieren geven.  Daarbij denken we aan het schoon water verbruik en ik probeer het huis zo schoon mogelijk te houden met natuurlijke schoonmaakmiddelen. Ik kan mij niet meer herinneren dat ik chloor gekocht hebt. 

Dat we ook in kleine tuinen en op balkonnetjes veel meer groente kunnen kweken als we het handig aanpakken. Ik probeer alles uit of het werkt. En wat kan ik dan soms klungelen. Er mislukken projecten maar success er ook hoor! En dan is de voldoening groot.

Gelukkig is ook de investering om dit te gaan ondernemen en durven niet zo groot. Zaai- en stekgrond kost niet veel en we hebben allemaal wel oude potjes lege blikjes of oude wc rolletjes staan om de grond in te doen en dan onze zaailingen de grond uit te kijken. En de vreugde die je dan voelt als het lukt is groot maar als het dan nog groeit en je kunt er een heerlijk recept van maken is de cirkel rond. Er is niets leuker dan je geliefde familieleden te zien smikkelen van je gerechten.

Het plezier hiervan begint al in januari met het bedenken van de indeling van de moestuin. Ik heb 3 bakken van 3,5 bij 0,8 m. En het is elk jaar weer puzzelen wat we willen eten en welke groente erbij elkaar kunnen. Maar ook hoe ik de meeste de opbrengst kan krijgen uit mijn kleine tuintje. Een grote opbrengst is natuurlijk als de planten de hoogte in gaan. Zo verdubbel ik de bak soms wel 3-4 keer in opbrengst.

Klungel en probeer een keer wat uit. Lach om jezelf als er weer eens wat mis gaat.  Niets heerlijk dan lachen en zeker om jezelf.

Maak er wat van,

Veel liefs voor jullie!We zijn online!

De allereerste blog op de dag dat de website wordt gelanceerd. Het is spannend, leuk en een frisse start en het bloed is gekropen waar het niet gaan kon. 

Vanaf jongs af aan ben ik gefascineerd geraakt door meubelfabrieken en meubelwinkels.  De geur van vers gezaagd hout heb ik altijd heerlijk gevonden, en in mijn toenmalige kinderogen werden daar grootse meubels gemaakt.  Nu na jaren van het missen van de geur van hout en metaal toch de stap gemaakt om zelf de meubels te gaan maken en te gaan verkopen.  Maar met alleen een stoel of een tafel vindt ik de huiskamer niet ingericht dus de plannen werden wilder en groter dus er kwam ook nog een webshop bij. Maar ook de ecologische leefstijl hoort bij mij. Dus ik ga proberen om dit te gaan samenvoegen in mijn website